Termenlijst

Termenlijst

Hieronder vind je een termenlijst. Hierin staan alle veelgebruikte termen. Als je de betekenis van een term niet weet moet je dus hier even een kijkje nemen. Alle termen staan op alfabetische volgorde. Elke letter van een woord wat met een nieuwe beginletter start is groot gemaakt om het zoeken te vergemakkelijken.

B
ackplate

Dit is de achterkant van de PSP, hieraan zitten de verschillenende onderdelen aan de binnenkant van de PSP bevestigd.

Backups
Kopieën van originele games, meestal in ISO of CSO formaat.

Brick
Een kapotte PSP waar je niks meer mee kan, deze heeft dan de figuurlijke waarde van een baksteen. Je hebt hier 2 soorten van; een semi-brick en een full-brick. Zie voor meer info verderop deze termenlijst,

Bright
Dit is de naam voor de nieuwste 'volwassen' PSP (PSP-3000).

CFW
CFW staat voor Custom FirmWare, dit is een gemodificeerde firmware versie met extra functionaliteiten zoals bijvoorbeeld het kunnen spelen van backups.

Coldboot
De coldboot is het filmpje wat je ziet als je je PSP opstart nadat je deze helemaal uit hebt gedaan.

CSO's
CSO's zijn gecomprimeerde kopieën van een PSP game.

CTF
Een CTF is een thema-bestand dat word gebruikt door CXMB, deze kan het thema nog veel verder aanpassen dan de officiële thema's.

Custom Firmware
Dit is een gemodificeerde firmware versie met extra functionaliteiten zoals bijvoorbeeld het kunnen spelen van backups.

Dark_AleX
Dark_AleX is de grote man achter de vele downgraders en Custom Firmware's op de PSP.

Demo
Demo's zijn kleine speelbare demonstratie's van een PSP game. Deze worden altijd door Sony uitgegeven en kunnen op iedere PSP worden gespeeld. Wel is het mogelijk dat een software-update is vereist.

Downgraden
Downgraden is het verlagen van de systeemsoftware (firmware) van de PSP naar een lagere versie, waarin (door slechte beveiliging) meer mogelijk is, zoals het afspelen van backups. Vroeger werd er veelal naar firmware 1.50 gedowngrade omdat je hierop heel gemakkelijk eigen software (homebrew) kon starten.

Eboot
Een PSP kan alleen een EBOOT.PBP afspelen, dit is vergelijkbaar met een .exe op een pc. In een EBOOT.PBP zit ook informatie over het niveau van ouderlijk toezicht, en zitten plaatjes verwerkt die je kan zien op de PSP als je de EBOOT selecteert.

Eloader
De eloader is een programma waarmee in het verleden homebrew mee kon worden gestart. De meest bekende hiervan is de eloader voor GTA: LCS.

Emulator
Een emulator emuleert een andere console. Zo zijn er bijvoorbeeld emulators voor GBA-spellen. Deze emulators geven meestal niet de games zo goed weer als de originele console, maar regelmatig komt het toch aardig dicht in de buurt.

Exploit
Een exploit is een bruikbaar lek in de beveiliging van de PSP. Een goed voorbeeld hiervan is de Eastereggsploit, een plaatje wat er voor zorgt dat de PSP crashed, op dat moment word er een een andere code aan de PSP doorgegeven wat de gebruiker in staat steld om bijvoorbeeld zijn firmware Homebrew ENabled te maken.

Faceplate
De faceplate is de voorkant van de PSP. Deze beschermt vooral het scherm en de knoppen. Een faceplate raakt gemakkelijk beschadigd, op www.dealextreme.com zijn goedkope nieuwe faceplates te vinden voor het geval dat jouw faceplate dusdanig is beschadigd dat het beeld bijna niet normaal zichtbaar is. Deze faceplates zijn zeer gemakkelijk te vervangen, maar je garantie verloopt dan wel.

Fat
Dit is de bijnaam voor de 1e PSP (de PSP-1000), deze PSP is duidelijk een stuk dikker en zwaarder dan zijn opvolgers.

Firmware
De firmware is de systeemsoftware (of het Operating System) van de PSP.

Flash
Dit is het onderdeel in de PSP waar de systeemsoftware opgeslagen word. Om een PSP om te kunnen bouwen moet hier dus naar kunnen worden geschreven. Rommel nooit in je flash zonder dat je weet wat je doet!

Full-brick
Een full-brick is een brick die niet meer is te herstellen, mogelijke redenen hiervoor zijn; een hardware-defect of een fout in het flash-geheugen van de PSP op een PSP die niet met pandora te herstellen is.

Gameboot
De gameboot is het filmpje wat je ziet als je een game start op je PSP.

GEN
GEN is een Custom Firmware gemaakt door 1 (of meerdere) leden van psp-gen.

HEN
HEN staat voor Homebrew Enabler, dit past dus de software op je PSP dusdanig aan dat je ook EBOOT's kunt starten die niet afkomstig zijn van Sony.

Homebrew
Homebrew is een game/applicatie/plugin die door iemand is geschreven die dit niet namens of voor Sony heeft gedaan. Dit is dus "thuis ontwikkelde software".

Homebrew Enabler
Een Homebrew Enabler past de software op je PSP dusdanig aan dat je ook EBOOT's kunt starten die niet afkomstig zijn van Sony.

ISO's
Een backup van een game word doorgaans een ISO genoemd in de PSP wereld.

LEDA
LEDA is een plugin die je PSP in staat stelt om gedateerde homebrew op een nieuwe PSP af te kunnen spelen.

M33
M33 is de toevoeging die de nieuwste Custom Firmware van Dark_AleX heeft gekregen, het staat voor "March 33" (het klopt, dat is een niet bestaande datum).

Magic MemoryStick
Een Magic MemoryStick is een memorystick waar software op staat die de PSP in staat stelt om onder service-mode een andere firmware te installeren, bijvoorbeeld een Custom Firmware. Als deze niet goed is aangemaakt dan krijg je bij het insteken van de pandora batterij geen beeld te zien, en gaat alleen tijdelijk het groene power-ledje branden.

Memorystick Pro (Duo)
Dit is de benaming voor de kaartjes die in je PSP gaan. Dit is te vergelijken met een SD-kaartje, maar dan voor apparaten van Sony.

MMS
Een MMS is een memorystick waar software op staat die de PSP in staat stelt om onder service-mode een andere firmware te installeren, bijvoorbeeld een Custom Firmware. Als deze niet goed is aangemaakt dan krijg je bij het insteken van de pandora batterij geen beeld te zien, en gaat alleen tijdelijk het groene power-ledje branden.

MS
MS is de afkorting voor MemoryStick; een soort SD-kaart, maar dan voor apparaten van Sony.

No-UMD mode
Normaal moet je altijd een UMD in je PSP hebben om een game te kunnen starten, ook via je MS. Door een No-UMD driver te gebruiken kan je dit omzeilen, dit is ook nog eens beter voor je laser. De beste No-UMD driver zijn de drivers van Sony en de M33 driver.

OE
OE is de voorloper van de huidige M33 CFW's. 3.30 OE-C is een van de meest stabiele CFW's die er is gemaakt, en heeft ook geruime tijd aan de top gestaan, ookal waren er weer CFW's van nieuwere firmwares.

OFW
OFW staat voor Official FirmWare, dit is de dus firmware die door Sony is gemaakt en geleverd, zonder dat hier ook maar iets aan is aangepast.

Ombouwen
Downgraden word in de volksmond ook wel eens ombouwen genoemd (scroll even omhoog voor de definitie van downgraden), terwijl deze term eigenlijk misplaatst is. De enige manier van ombouwen is via de Undiluted Platinum modchip.

Pandora
Pandora is een batterij die in staat is om de PSP in service-mode te zetten. Pandora icm. een Magic MemoryStick kan in veel gevallen (voornamelijk oude PSP's) een uitkomst bieden tegen een brick/de PSP voorzien van een Custom FirmWare.

PlayStation Network
PlayStation Network is de online store van Sony voor de PlayStation, het is vergelijkbaar met de Marketplace van Microsoft voor de XBOX360 en de appstore voor de iPhone.

Portal
Een portal is een soort webpagina die je op je PSP zet om vervolgens via de webbrowser te benaderen. Portals bevatten meestal flash-games en andere opties als bijvoorbeeld Twitteren.

PRX
PRX is het formaat van plugins die je PSP gebruiikt. Bij een CFW kan je deze plugins zelf toevoegen door deze te plaatsen in de map seplugins en een regel toe te voegen aan het gewenste txt-bestand.

Psardumper
Dit is een homebrew die je in staat stelt om een Firmware-bestand te decrypten en vervolgens de bestanden te dumpen. Zo kan je modules van de firmware bijvoorbeeld gebruiken in CXMB.

PSN
PSN is de online store van Sony voor de PlayStation, het is vergelijkbaar met de Marketplace van Microsoft voor de XBOX360 en de appstore voor de iPhone.

PSP-1000
Dit is de eerste PSP die is uitgebracht. Ook wel de Fat genoemd.

PSP-2000
Dit is de tweede PSP die is uitgebracht. Ook wel de Slim&Lite genoemd omdat deze dunner en lichter is dan de PSP-1000.

PSP-3000
Dit is de huidige (3e) PSP die is uitgebracht. Ook wel de Bright genoemd, dit omdat het scherm aanzienlijk veel feller is geworden.

PSP-Go
Dit is een soort klein broertje van de PSP, hij heeft een slide-screen, is nóg lichter, en nog kleiner. Deze maakt geen gebruik meer van UMD's en moet al zijn content downloaden via PSN, om het vervolgens op te slaan op de 16GB omvattende opslagruimte die in de PSP-Go is geïntegreerd.

PTF
Een PTF-bestand is een thema-bestand dat op elke PSP met een nieuwe firmware zal werken. Het geeft je XMB alleen een ander uiterlijk, de positie van bepaalde iconen kan niet worden veranderd evenals de geluiden.

RCO
Een RCO-bestand is een veelgebruikt bestand in het flash-geheugen van de PSP. Sommige RCO's kan je aanpassen om bijvoorbeeld een andere muziek-visualisatie te krijgen.

Recovery
De recovery is een soort nood-menu waar je terrecht kunt als je een semi-brick hebt. Je komt in dit menu door je PSP helemaal uit te zetten, en vervolgens weer aan te zetten en tijdens het opstarten de rechter schouderknop ingedrukt te houden.

Recovery Flasher
Dit is een tool (homebrew) waarmee je je PSP kan unbricken/updaten via het recovery-menu.

Root
Als je je PSP aansluit op je computer, en het krijgt van je computer stationsletter M:/ aangewezen, en je klikt op station M:/ in "Deze Computer" dan zit je in de root. Als je iets dus moet opslaan in de root moet je dat in het voorbeeld op M:/*hier* doen.

SE
SE is de oudste vorm van een CFW, dit is de voorloper van M33 en zelfs de voorloper van OE. SE staat voor Special Edition.

Semi-brick
Een semi-brick is een brick die nog te verhelpen is dmv. Pandora of via de recovery. Een semi-brick loop je op door te rommelen in je Flash.

Shell
Een shell is een soort vervanging van het reguliere xmb. De bekendste hiervan is iRShell, waarin je de iR functie van de PSP-1000 kon gebruiken. Deze shells kennen vaak meer opties dan het reguliere xmb, en zijn daarom ook bij veel gebruikers zeer geliefd.

Slim&Lite
Dit is de benaming van de 2e PSP, de PSP-2000. Deze word zo genoemd omdat hij aanzienlijk lichter en een stukje kleiner is dan zijn voorganger, de PSP-1000.

Thema's
Thema's kunnen het XMB van je PSP er anders uit laten zien. Je hebt CTF-thema's en PTF-thema's. Scroll omhoog om hiervan de definities te zien.

Tiff
Tiff is een bestandsformaat voor plaatjes. Tiff-bestanden zijn op de PSP beroemd omdat deze al regelmatig hebben gezorgd voor een bruikbare exploit.

UMD
De UMD is het schijfje wat achterin je PSP zit (geldt dus niet voor de PSP-Go). UMD staat voor Universal Media Disc. Op een UMD kan een game, muziek maar ook een film staan.

Update
Een update is een nieuwe versie van de firmware die op je PSP staat. Betreft dit een update door Sony dan zijn er waarschijnlijk beveiligingslekken gedicht, en zijn er functies toegevoegd. Betreft het een update voor een CFW, dan bevat het vaak bugfixes of nieuwe functies.

VSH Menu
Het VSH Menu is het menu waarin je beland als je in je XMB op select drukt. Het is een soort recovery-menu maar nu hoef je je PSP niet helemaal uit te zetten. Je kan hier onderandere het usb-apparaat en de kloksnelheid van de PSP veranderen.

Wifi
Dit is draadloos internet waar je via je PSP online spellen kunt spelen. Ook kan je via ad-hoc een spel spelen tegen iemand anders zonder daadwerkelijk verbonden te hoeven zijn met het internet.

XMB
XMB is een naam voor het menu van de PSP. XMB staat voor Xross Media Bar. Dit menu is aan te passen dmv. thema's.